Peräpohjolan Keskusta

Click here to edit subtitle

Uutiset ja kannanotot

Sote-uudistus vaatii yhdessä tekemistä

Posted on February 3, 2020 at 5:55 PM

Kannanotto 1.2.2020

 

SOTE-UUDISTUS VAATII YHDESSÄ TEKEMISTÄ

 

Hallitusohjelmassa sovittujen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista koskevissa linjauksissa tulee edetä olemassa olevien suunnitelmien mukaan. Sote-palvelut on oltava kaikkien saatavilla yhdenvertaisesti postinumerosta tai lompsan paksuudesta riippumatta, Keskustan Lapin ja Peräpohjolan piirien yhteisessä kannanotossa todetaan.

 

Keskustan piirit muistuttavat kuntien talousvaikeuksista ja sote-palveluiden heikkenevästä tilasta. Hoitoon ja palveluihin pääsyä voi joutua odottamaan ja palvelupolku voi olla katkonainen. Suomen väestö ikääntyy nopeasti ja ikääntyneet ihmiset tarvitsevat luonnollisesti aiempaa enemmän palveluita.

 

Sote-uudistus on nyt korkea aika viedä maaliin, jotta voidaan hillitä kustannusten kasvua ja ennen kaikkea varmistaa yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut myös tuleville sukupolville myös Lapin maakunnan alueella. Samaan aikaan olemme huolissamme kuntien heikkenevästä taloudellisesta tilanteesta. Kuntien palveluita joudutaan karsimaan, jonka seurauksena kustannukset vyöryvät pahimmillaan kalliisiin sotepalveluihin, Keskustan piirit toteavat kannanotossaan.

 

Sote-palvelut järjestetään jatkossa maakuntapohjaisesti. Lapin maakunnan sote-palveluiden uudelleen järjestelyt vaativat yhteistä tahtoa ja vahvaa jälleenrakentamisen henkeä. Tämä työ on jo laitettu Lapissa liikkeelle ja sitä tulee jatkaa määrätietoisesti.

 

Keskustan piirit muistuttavat, että yhteisen Lapin mallin rakentamisessa tarvitaan kaikkia toimijoita. - Jotta saamme toimivan ja yhtenäisen maakunnallisen ratkaisun, niin se vaatii kaikkien toimijoiden sitoutumista uuden rakentamiseen.

 

Lapin sotemallin rakentamisen tueksi Keskustan piirit ovat päättäneet perustaa Lapin soten koordinaatioryhmän, johon kuuluvat Lapin Keskustan puheenjohtaja Petteri Salmijärvi Sallasta, Peräpohjolan Keskustan puheenjohtaja Tanja Joona Ylitorniolta, Lapin sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Toini Sanila Inarista, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Martti Ruotsalainen Simosta, Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala ja Tornion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Taramaa. Työryhmän sihteereinä toimivat Lapin Keskustan toiminnanjohtaja Lasse Kontiola ja Peräpohjolan Keskustan toiminnanjohtaja Kai Puro.

 

Lisätietoja:

 

Tanja Joona, Peräpohjolan piirin pj., puh. 050 345 2944

Petteri Salmijärvi, Lapin piirin pj., puh. 040 556 7252

 


Categories: None