Peräpohjolan Keskusta

Click here to edit subtitle

Uutiset ja kannanotot

Tanja Joonan puhe 9.11.2019

Posted on November 11, 2019 at 7:30 AM

Arvoisa piirikokousväki,

 

Lämpimästi tervetuloa, piirin syyskokoukseen tänne Keminmaalle. Puheeni aluksi ajattelin katsella mennyttä vuotta vähän taaksepäin ja sitten sanoa muutaman sanan ajankohtaisista asioista.

 

Olen toiminut nyt reilut 10 kk piirin puheenjohtajana ja täytyy myöntää, että ne ovat olleet varsin vaiherikkaita kuukausia. Piirimme on laaja, pitkänmallinen, Simon ja Enontekiön välille mahtuu monta pitäjää. Ne asiat, jotka ovat tavattoman tärkeitä Kemi-Tornion alueella, ovat jokseenkin kaukana Peltovuoman ihmisten arjesta. Yhtä kaikki, ihmiset haluavat tehdä töitä, lapset käydä lähikoulua, harrastaa ja nähdä, että isovanhemmista pidetään huolta. Tästä Väylänvarresta ja sen ihmisistä on tullut minulle hyvin läheisiä.

 

Kuluvaan vuoteen mahtuu monenlaista; Sipilän hallituksen ero maaliskuussa ja eduskuntavaalit toivat kevääseen mukavasti säpinää. Makkaraa tuli syötyä jonkin verran markettien edessä, mutta lämmittihän se samalla kuin myös monet mukavat keskustelut ihmisten kanssa.

 

Valitettavasti eduskuntavaalien tulos jäi Lapin ja muunkin Suomen osalta hyvin laihaksi ja vaikka hallituskaudella tehtiin hyvää työtä ja kannettiin vastuuta mm. valtion taloudesta, se ei edelleenkään näy kannatusluvuissamme. Puoluetoimisto on tehnyt vaalianalyysia eduskuntavaaleista ja analyysi julkaistaan Kalajoella parin viikon kuluttua puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä. Selvää on, että yhtä yksittäistä syytä heikkoon vaalimenestykseen tuskin löytyy, joskin sellaisia alueellisesti varmasti on löydettävissä. Lappi menetti yhden kansanedustajan ja kolmannenkin edustajan pitäminen oli varsin tiukassa. Kannoilla kiritti Vihreiden ehdokas, jonka taakse ryhmittyivät hyvin monet Keskustaakin aikaisemmin äänestäneet. Kuntavaaleihin valmistauduttaessa tätä asiaa on syytä analysoida tarkemmin.

 

Mutta ei niin huonoa, että ei jotain hyvääkin. Yksi tämän vuoden mieleenpainuvimmista keskustalaisista tilaisuuksista oli mielestäni Keskustan puheenjohtajakisan aloittaminen täältä Lapista ja Ylitorniolla elokuussa järjestetty puheenjohtajatentti piirin kesäjuhlan yhteydessä. Taustalla virtaava Tornionjoki taatusti vauhditti puheenjohtajakisan voittoon Peräpohjolan oman kansanedustajan, työ-ja elinkeinoministeri Katri Kulmunin. Tunnelma Kouvolan puoluekokouksessa oli kertakaikkisen hieno ja voimme syystä olla ylpeitä uudesta puheenjohtajastamme, jolle annamme täyden tuen.

 

Hyvät ystävät,

 

Vaalitappion jälkeen lähdimme kuitenkin mukaan hallitusvastuuseen tasa-arvoisemman, perhemyönteisemmän ja työllistävämmän Suomen rakentamiseksi. Tuolloin moni mietti, oliko ratkaisu oikea. SDP:n vetämien hallitusneuvotteluiden tuloksena syntyi kuitenkin – no, hyvin kestustalainen hallitusohjelma. Vielä voi olla liian aikaista arvioida hallitustyöskentelyä, mutta median kautta meille välittyy ristiriidat liittyen erityisesti luonnonvarojen käyttöön, ilmastopolitiikkaan ja maahanmuuttoon. Ylen torstaina julkaisema kannatusmittaus kertoo myös omaa karua kieltään: maassamme on todella paljon ihmisiä, joilla näyttää olevan mitta täynnä esimerkiksi heidän mielestään järjettömyyksiin menevää ilmastovouhkaamista, perhe- ja perusarvojen polkemista ja julkista keskustelua, johon mahtuu vain yksi totuus.

 

Näyttää, että tässä porukassa on myös hyvin paljon Keskustaa aikaisemmin äänestäneitä. Keskeisiä kysymyksiä tulevaisuutta mietittäessä onkin, jättääkö Keskusta perinteisen Suomen kokonaan Perussuomalaisille ja laajemmin: miten puolue ylipäätään toimii asioissa, jotka jakavat suomalaisia ja myös keskustalaisia? Onko juuri tosi, että näinkö me luovutamme Perussuomalaisille Keskustalaisen arvopohjan, 100-vuotisen kansanliikkeen, joka nojaa kotiin, uskontoon ja isänmaahan?

 

Yksi asia on kuitenkin varma: politiikan kiihtyvää murrosta Keskusta ei pääse pakoon. Myönteistä on, että kaikki on mahdollista. Oma toimintamme, aavistuksen populistinenkin retoriikka ja konkreettiset teot selkeyttävät sanomaamme. Keskustalaisella kansanliikkeellä on edelleen äänestäjäkuntansa, ei se ole sieltä minnekään kadonnut. Keskustaa tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Meillä on valtava määrä kuntoonlaitettavia asioita: hallitusohjelman kynnyskysymyksemme sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus sekä muut maakuntien tulevaisuuden kannalta ensiarvoiset parannukset odottavat tekijäänsä. Meidän tehtävämme on hyvinvointiyhteiskunnan ylläpito. Muut puolueet eivät siihen pysty!

 

Puolue on täysillä lähtenyt valmistautumaan kevään 2021 kuntavaaleihin. Ehdokasasettelu on alkanut ja monet ovat jo suostumuksensa jättäneet. Toivon, että mahdollisimman moni meistä ja jos ei itse, niin naapurin Matti tai Maija olisi ehdokkaaksi alkamassa. Kuntiin kohdistuvat paineet ikääntyvän väestön ja toisaalta laskevien syntyvyystilastojen edessä tarvitsevat keskustalaisia ratkaisukeskeisiä kuntapäättäjiä, jotka huolehtivat vähempiosaisista ja palvelujen saatavuudesta myös harvaanasutuilla alueilla.

 

Hyvät keskustalaiset aateveljet ja -sisaret,

 

moni ajattelee, että nykyisten kannatuslukujen edessä meillä ei ole mitään syytä riemuun ja iloon. Epätoivoon ei kuitenkaan ole syytä vaipua. Töitä on vain tehtävä pikkuisen enemmän, paikallisyhdistyksissä ja kunnallisjärjestöissä, jotka ovat keskustalaisuuden kivijalka. Piirin tasolla me tuemme tätä toimintaa, kannustamme ja autamme. Ketään ei jätetä yksin. Tulevien kuntavaalien ja puolueen kannalta, sekä terveisenä puoluetoimistolle, koen haastavaksi median roolin ja Keskustan systemaattisen sivuuttamisen asiassa kuin asiassa, etenkin erään valtamedian toimesta. Tämä on asia, joka tulisi ottaa erityisen tarkastelun kohteeksi, koska se vaikuttaa koko äänestäjäkunnan mahdollisuuteen muodostaa edes suurin piirteinkään tasapuolinen käsitys asioista.

 

Hyvät ystävät,

 

Toivotan meille kaikille hyvää kokouspäivää ja näin uskonnonvapauden ja sananvapauden kiisteltynä aikana uskallan toivottaa myös siunattua ja oikein hyvää lähestyvää joulun aikaa.

 

Vielä kerran lämpimästi tervetuloa!

 

Kiitos!

 

Categories: None