Peräpohjolan Keskusta

Click here to edit subtitle

Uutiset ja kannanotot

Peräpohjolan Keskustan uutiset ja kannanotot.

view:  full / summary

Keskustan Peräpohjolan piiri: Kemi-Tornion lentoasemaa ei saa sulkea

Posted on May 17, 2020 at 11:15 AM

Finnair on ilmoittanut, että koronapandemian vuoksi kotimaan lentoyhteyksiä tullaan supistamaan rajusti koko loppuvuoden ajan. Tämä tarkoittaa, että Kemi-Tornion lentokentälle ei lennettäisi kertaakaan tänä vuonna. Mahdollista olisi, ettei Finnair aloittaisi lentoja enää ollenkaan, vaan kenttä suljettaisiin lopullisesti.

 

–Tilanne on kestämätön Meri-Lapin teollisuuden ja matkailun kannalta ja absurdi, kun huomioon otetaan valtion mahdollisesti antama 700 miljoonan euron tuki Finnairille, toteaa piirin puheenjohtaja Tanja Joona.

 

Keskustan Peräpohjolan piiri odottaa Finnairilta valtionyhtiönä vahvaa yhteiskuntavastuuta ja edellyttää, että valtion tuen ehdoksi asetetaan kotimaan lentoreittien säilyminen. Pahin tilanne on juuri Kemi-Torniossa, jonne myös VR on heikentänyt yhteyksiään hiljattain.

 

Samalla piiri huomauttaa, että nyt koronakriisin suljettua kentät, olisi Finavialla tuhannen taalan paikka investoida niiden remontoimiseen. Muun muassa Enontekiön kiitorata tulisi uusia, Kemissä voitaisiin puolestaan parantaa olemassa olevia toimintaedellytyksiä. Finavia on kokonaan valtion omistama yhtiö ja lentokenttiä voidaan verrata liikennepaikkoina teihin ja rautateihin.

 

–Suomen nousu koronasta lähtee pääosin vientiyritysten menestymisestä ja toimiva lentoliikenne on paras tuki tälle. Yhden euron investointi lentoliikenteeseen tuo talouteen neljä euroa takaisin, Joona huomauttaa.

 

Lisätietoja: Puheenjohtaja Tanja Joona, p. 050 345 2944

 

Puheenjohtaja Tanja Joonan vapputerveiset!

Posted on April 30, 2020 at 6:30 AM

Hyvät keskustalaiset aatesisaret ja veljet,


Keskustan Peräpohjolan piirin Vihreää vappua on perinteisesti vietetty Torniossa. Tänä vuonna vietämme sitä kukin tahoillamme. Olemme eläneet kuluneen kevättalven hyvin poikkeuksellisia aikoja. Viime viikot ovat osoittaneet, miten nopeasti yhteiskuntaa kohtaava kriisi voi muuttaa arkista elämäämme. Maailmalla jo kuukausia riehunut koronavirus koskettaa tuhansia ihmisiä ja satoja suomalaisiakin on joutunut tämän viheliäisen sairauden kohtaamaan. Suomen tilanne koronaviruksen osalta on kuitenkin monia muita Euroopan maita parempi.


Inhimillisiä menetyksiä on toki tullut, mutta kokonaisuutena sairaudesta on Suomessa selvitty pelättyä vähemmällä. Rajoitukset ovat purreet, vaikka ne ovat ihmisten arkea monin tavoin rassanneet.


Suomessa ollaan siirtymässä hiljalleen myös tavallisempaa elämää kohti. Tietä eteen- ja ulospäin valmistelee Hetemäen virkamiestyöryhmä. Hallitus tulee käsittelemään ensin koulujen ja vapun jälkeen muita rajoituksia.


Hallitus ilmoitti viime viikolla, että Suomen linja on tästä eteenpäin rajoitustoimien hallittu purkaminen ja sen vastapainona testaa, jäljitä, eristä, hoida -ajattelu. Keskusta on vaatinut testauksen lisäämistä jo pitkään. Siinä tarvitaan julkisen ja yksityisen puolen sekä tutkimuslaitosten yhteistyötä.


Vaara ei ole kuitenkaan ohi. Tauti jyllää edelleen. Siksi jokaiselta vaaditaan varovaisuutta edelleen ja esimerkiksi isot tapahtumat on kesältä peruttu heinäkuun loppuun saakka. Arki on meillä ja muualla enemmän tai vähemmän poikkeuksellista pitkään. Myös Keskustan Peräpohjolan piirissä on sopeutettu toimintaa vallitsevaan tilanteeseen nähden. Olemme siirtäneet vuosikokouksen pidettäväksi elokuulle ja pakolliset kokoukset on pyritty järjestämään etäkokouksina.


Kuten olemme saaneet kuulla, koronaviruksen aiheuttamat vahingot taloudelle ovat mittavat. Siksi myös yhteiskunnan vastaantulo on ollut ja on poikkeuksellisen iso. Seuraava lisäbudjetti annetaan eduskunnalle jo toukokuussa.


Yritystukien kohdentumisessa on ollut ongelmia. Business Finlandin jakamat tuet selvitetään ja tarkastetaan. Tuet on kohdistettava paremmin yrityksille, jotka työllistävät ja joilla on tulevaisuuden näkymiä, mutta jotka kärsivät tästä tilanteesta nyt. Ravintola-alalle valmistellaan oma pakettinsa.


Virheitäkin on varmasti tehty. Etenkin sotku suojavarusteista sekä siihen liittyvä sosiaali- ja terveysministeriön sisäinen tilanne on käsittämätön. Jälkipyykki pestään taatusti aikanaan. Nyt on kuitenkin tehtävä edelleen kaikki mahdollinen, että Suomi pääsee kriisistä yli mahdollisimman vähin vahingoin.

 

Hyvät ystävät,


Tänä keväänä moni meistä on siirtänyt työpisteensä keittiön pöydän tai kotitoimiston ääreen. Päivät ovat rytmittyneet hyvin eri tavalla, varsinkin jos perheessä on ollut myös pieniä lapsia. Koulunkäyntiä ei ole keskeytetty. Etäopetus on eri asia kuin kotikoulu, jossa vastuu opettamisesta olisi vanhemmilla. Etäopiskelussa päävastuu oppilaan opetuksesta on opettajalla, mutta varsinkin pienemmät lapset tarvitsevat usein koulutehtävien tekoon apua ja tukea vanhemmilta. Etätyöt ja – opinnot keskeytyvät päivän mittaan useaan kertaan, mutta toisaalta olemme saaneet elää toisenlaista arkea – tiiviisti yhdessä.


Oppilaat saavat opettajilta kotiin ohjeet päivittäisistä koulutehtävistä. Eri kouluissa käytetään erilaisia sähköisiä oppimisalustoja ja viestintävälineitä live-etäopetukseen. Osalla oppilaista jokainen koulupäivä alkaa etäpalaverilla opettajan ja luokkakaverien kanssa. Osa seuraa myös päivän aikana livelähetyksiä tai katsoo opettajan tekemiä oppimisvideoita.


Erilaiset sähköiset materiaalit helpottavat ja monipuolistavat myös opiskelua. Etäopetuksen toteuttamistavoissa on suuria eroja. Useimmissa kouluissa etäopetukseen siirtymisen myötä on tehty samalla iso digiloikka. Sillä on oletettavasti vaikutuksia opetusmenetelmiin ja -tapoihin myös normaaliin koulutyöhön ja lähiopetukseen palatessa. Valtioneuvoston asetus lähiopetuksen rajaamisesta on voimassa 13.5. asti. Rajaus on merkittävä puuttuminen perustuslain takaamaan oikeuteen, eikä se siten ole vähäinen toimi.


Julkisessa keskustelussa lähiopetukseen paluusta toukokuun kahdeksi viimeiseksi viikoksi ovat korostuneet viime päivinä oikeudellisten näkökulmien sijaan enemmälti mielipidekysymykset. Valtioneuvosto on käynyt keskustelua koronavirusepidemian tilannekuvasta ja rajoitustoimien jatkosta. Koulujen lähiopetuksen rajoittamisen osalta ei ole tehty vielä päätöksiä. Päätökset tehtäneen lähiaikoina.

 

Lopuksi muutama sana vaaleista – ainahan ne ovat edessäpäin!

 

Vuosi 2020 on vaaliton vuosi, mutta pitkä matka ei ole kevään 2021 kuntavaaleihin, jonka ehdokasasettelu on syytä aloittaa viimeistään nyt. Myös näiden vaalien eteen on tehtävä hurjasti töitä, jotta voimme taata muun muassa kyläkoulujen pysymisen sekä lähipalveluiden saatavuuden lappilaisille. Näin ylioppilaiden, opiskelijoiden ja työväen merkkipäivänä on hyvä muistuttaa siitä, miten tärkeää on luoda kaikille nuorille sopivia koulutuspolkuja työelämään ja mahdollisuuksia jäädä tänne Lappiin asumaan.


Kuntapolitiikassa mukana oleminen on konkreettisin tapa vaikuttaa oman kunnan tai kaupungin asioihin. Muutaman vaalikauden kokemuksella kuntapolitiikassa, koen oman oppimiseni olleen korkea ja työn hyvin palkitsevaa. Innostus kuntapoliitikon työhön on kasvanut kokemuksen ja vaikutuskanavien löytymisen kautta.


Ehkä parasta henkilökohtaisella tasolla on kuitenkin uusien ystävyyssuhteiden löytyminen ja yhdessä tekeminen silloin kun parhaimmillaan siihen on päästy. Me keskustalaiset toimimme ihmislähtöisesti ja meille on tärkeää, että voimme vaikuttaa niihin arjen asioihin, jotka ovat meillä tärkeitä ja arkisia asioita, muun muassa päiväkodit, koulut, terveydenhuolto, vanhusten hoito ja lähikaupat. Tarvitsemme nuoria ja aktiivisia ihmisiä sekä kokeneita ja paljon nähneitä mukaan toimintaamme, jotta voimme kuntavaalien jälkeenkin vaikuttaa paikallisesti ja kunnallisesti näihin meille kaikille tärkeisiin asioihin.


Lähde sinäkin mukaan Keskustan kuntavaaliehdokkaaksi! Lisätietoa löydät osoitteesta: https://www.keskusta.fi/Suomeksi/Kuntavaalit-2021---ehdokkaaksi" target="_blank">www.keskusta.fi/Suomeksi/Kuntavaalit-2021---ehdokkaaksi

 

Vapusta valoisampi – Keskustan kansanedustajien tulevaisuustuvat

 

Keskustan kansanedustajat pitävät tulevaisuustupia Facebookissa vapunpäivänä 1.5. osana Keskustan Vihreää Vappua. Facebook Live -lähetyksinä toteutettavat vapputilaisuudet toteutetaan vapunpäivänä. Tiedot tulevaisuustuvista kootaan osoitteeseen www.keskusta.fi/vihreavappu, josta pääsee klikkaamaan myös itsensä mukaan haluamaansa virtuaalitilaisuuteen.


Tarkoitus on yhdessä pohtia tätä päivää ja tulevaisuutta nyt, kun valonkajoa on vähän, mutta epävarmuutta paljon. Puheet pidetään lyhyinä, kansanedustajat ovat enempi kuulolla ja vastaamassa ihmisten kysymyksiin. Kysymykset ja kommentit pyörivät Facebook Live -lähetyksen chat-kentässä.


Haluan toivottaa oikein iloista, hyvää ja valoisaa vapun päivää ja lämmintä kevään jatkoa!


Pysykää terveinä, huolehtikaa itsestänne ja läheisistänne. Uskon, että jälleennäkemisemme on sitäkin riemukkaampi!


Tanja Joona

Puheenjohtaja

Keskustan Peräpohjolan piiri


 

Puheenjohtajat: Länsiraja tulee sulkea

Posted on April 7, 2020 at 4:20 AM

Keskustan Lapin piirin puheenjohtaja Petteri Salmijärvi ja Keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Tanja Joona kannattavat mielipidekirjoituksessa länsirajan sulkemista viipymättä.

Viime viikkojen aikana korona-virus on vaikeuttanut elämäämme monella tapaa. Erilaiset suositukset ja rajoitukset ovat olleet paikallaan kun tavoitteena on ollut viruksen etenemisen hidastaminen. Länsinaapuri Ruotsi on tehnyt aivan toisenlaisia toimia kuin Suomi. Ruotsissa virus on päässyt leviämään nopeammin ja vapaammin. Tästä on seurannut ruotsalaisen terveydenhuollon ennenkokematon kuormittuminen ja samalla viruksen leviäminen myös Suomen Lapin puolelle.

Nykyisen kaltaisessa tilanteessa on parasta tehdä edelleen tiukempia rajauksia. Kannatamme länsirajan sulkemista viipymättä kaikelta henkilöliikenteeltä pois lukien kriittisen sosiaali- ja terveysalan työntekijät, jotka voisivat luvanvaraisesti käydä töissä Ruotsin puolella. Tämän edellytyksenä kuitenkin on, että työssään rajaa ylittävän kriittisen sosiaali- ja terveysalan henkilöstön perheineen tulee pysyä Suomessa kotona karanteenin omaisissa olosuhteissa. Samalla heidän tulee aktiivisesti huolehtia työturvallisuudesta ja suojauksesta pelkästään jo oman turvallisuutensa vuoksi.

Ruotsissa eri työtehtävissä työskentelevät ovat eriarvoisessa asemassa Ruotsin väljempien rajoitustoimenpiteiden vuoksi. Näissä olosuhteissa olisi parasta, että työntekijät pystyisivät keskeyttämään työnsä oman ja läheisten terveyden sekä hengen suojelemiseksi ja palaamaan vanhoina työntekijöinä töihin kriisin jälkeen ilman irtisanomisia.

Jokaisen meistä tulee nyt noudattaa annettuja määräyksiä ja turvallisuusohjeita, näin pystymme hidastamaan viruksen leviämistä. Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta sekä pysytään terveinä.

 

Petteri Salmijärvi, Keskustan Lapin piirin pj.

Tanja Joona, Keskustan Peräpohjolan piirin pj.


Piirin kannanotto: Alueiden erot otettava huomioon valtiovallan päätöksenteossa

Posted on February 14, 2020 at 9:50 AM

Aluepolitiikan tavoitteena on edistää talouskasvua ja työllisyyttä sekä parantaa kansalaisten elämänlaatua alue- ja kuntatasolle suunnattujen strategisten investointien avulla. On selvää, että väestön ikääntyminen haastaa kuntien taloutta, mutta elinvoimaisuutta löytyy myös väestöä menettävillä alueilla. Valtion on helpotettava kuntien tilannetta. Sote-uudistus on tehtävä, jotta ikääntyvän väestön pikkukunnat selviävät.

 

Tällä hetkellä Lapissa on lähes 5000 avointa työpaikkaa ja noin 8000 työtöntä. Meidän on kiinnitettävä huomiota koulutuksen ja ammattialojen sukupuolittuneeseen eriytymiseen sekä työmarkkinoihin, jotka ovat erittäin voimakkaasti jakautuneet naisten ja miesten aloihin, ja koulutuserot ovat kasvaneet kestämättömälle tasolle. Alojen ja koulutuksen erot aiheuttavat huomattavia ongelmia myös aluerakenteen kannalta. Miesvaltaisia töitä on tarjolla erityisesti pienillä paikkakunnilla, kun taas naiset muuttavat koulutuksen perässä suuriin kaupunkeihin. Tämä johtaa siihen, että miehet ja naiset elävät eri paikkakunnilla, mikä voi osaltaan vaikeuttaa myös perheen perustamista.

 

Keskustan Peräpohjolan piiri esittää, että alueellisen tasa-arvon ja hallitusohjelman mukaisesti Lapissa aletaan kiinnittämään entistä paremmin huomiota aluepoliittiseen elinvoimaan myös kuntatasolla ja yhteistyössä maakuntaliiton kanssa. Tämän työn lähtökohtana on vähintään se, että valtiovalta varmistaa aluekehitysrahojen täysimääräisen saamisen Pohjois-Suomeen tulevalla ohjelmakaudella. Näin varmistetaan myös Suomelle tärkeiden pohjoisten ja Arktisten asioiden näkyvyys Euroopan unionissa.


Tanja Joona

Puheenjohtaja

Keskustan Peräpohjolan piiri

Sote-uudistus vaatii yhdessä tekemistä

Posted on February 3, 2020 at 5:55 PM

Kannanotto 1.2.2020

 

SOTE-UUDISTUS VAATII YHDESSÄ TEKEMISTÄ

 

Hallitusohjelmassa sovittujen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista koskevissa linjauksissa tulee edetä olemassa olevien suunnitelmien mukaan. Sote-palvelut on oltava kaikkien saatavilla yhdenvertaisesti postinumerosta tai lompsan paksuudesta riippumatta, Keskustan Lapin ja Peräpohjolan piirien yhteisessä kannanotossa todetaan.

 

Keskustan piirit muistuttavat kuntien talousvaikeuksista ja sote-palveluiden heikkenevästä tilasta. Hoitoon ja palveluihin pääsyä voi joutua odottamaan ja palvelupolku voi olla katkonainen. Suomen väestö ikääntyy nopeasti ja ikääntyneet ihmiset tarvitsevat luonnollisesti aiempaa enemmän palveluita.

 

Sote-uudistus on nyt korkea aika viedä maaliin, jotta voidaan hillitä kustannusten kasvua ja ennen kaikkea varmistaa yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut myös tuleville sukupolville myös Lapin maakunnan alueella. Samaan aikaan olemme huolissamme kuntien heikkenevästä taloudellisesta tilanteesta. Kuntien palveluita joudutaan karsimaan, jonka seurauksena kustannukset vyöryvät pahimmillaan kalliisiin sotepalveluihin, Keskustan piirit toteavat kannanotossaan.

 

Sote-palvelut järjestetään jatkossa maakuntapohjaisesti. Lapin maakunnan sote-palveluiden uudelleen järjestelyt vaativat yhteistä tahtoa ja vahvaa jälleenrakentamisen henkeä. Tämä työ on jo laitettu Lapissa liikkeelle ja sitä tulee jatkaa määrätietoisesti.

 

Keskustan piirit muistuttavat, että yhteisen Lapin mallin rakentamisessa tarvitaan kaikkia toimijoita. - Jotta saamme toimivan ja yhtenäisen maakunnallisen ratkaisun, niin se vaatii kaikkien toimijoiden sitoutumista uuden rakentamiseen.

 

Lapin sotemallin rakentamisen tueksi Keskustan piirit ovat päättäneet perustaa Lapin soten koordinaatioryhmän, johon kuuluvat Lapin Keskustan puheenjohtaja Petteri Salmijärvi Sallasta, Peräpohjolan Keskustan puheenjohtaja Tanja Joona Ylitorniolta, Lapin sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Toini Sanila Inarista, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Martti Ruotsalainen Simosta, Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala ja Tornion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Taramaa. Työryhmän sihteereinä toimivat Lapin Keskustan toiminnanjohtaja Lasse Kontiola ja Peräpohjolan Keskustan toiminnanjohtaja Kai Puro.

 

Lisätietoja:

 

Tanja Joona, Peräpohjolan piirin pj., puh. 050 345 2944

Petteri Salmijärvi, Lapin piirin pj., puh. 040 556 7252

 


Piirikokouksen valinnat 9.11.2019

Posted on November 11, 2019 at 7:35 AM

Peräpohjolan piiri piti syyskokouksensa lauantaina 9.11.2019 Keminmaan seurakuntakeskuksessa. Kokous teki seuraavia henkilövalintoja vuodelle 2020:


Piirin puheenjohtajana jatkaa Tanja Joona Ylitorniolta. Varapuheenjohtajiksi valittiin Olli Rainio Torniosta sekä Mikko Lampela Keminmaasta.


Muut jäsenet ja heidän varajäsenensä:

Enontekiö: Leena Palojärvi, varalla Kalevi Keskitalo

Muonio: Kosti Hietala, varalla Ulla-Maija Kangosjärvi

Kolari: Pertti Palovaara, varalla Anne Grip

Pello: Sari Jurva, varalla Esa Mäki

Tornio: Markku Ponkala, varalla Annikki Tallgren.

Tervola: Virva Kokko, varalla Aatto Ylimartimo.

Kemi: Ulla Miettunen, varalla Juha Taanila

Simo: Lasse Haapaniemi, varalla Anu Veittikoski


Piirikokous otti kantaa infran merkityksestä alueen investoinneille ja vaati investointeja, jotta teollisuuden hankkeet saadaan maaliin.


Lisätietoja:

Tanja Joona

puheenjohtaja

050 345 2944

Peräpohjolan Keskusta: kannanotto: infra turvaa investoinnit

Posted on November 11, 2019 at 7:35 AM

Meri-Lappi on identifioitunut vahvana teollisuuskeskittymänä, jolla on valtava merkitys Suomen BKT:hen. Alueella on merkittävä vaikutus Suomen vientiteollisuudelle sillä miltei kaikki tehtaiden lopputuotteet päätyvät vientiin Suomen rajojen ulkopuolelle. Meri-Lappiin on suunnitteilla merkittäviä investointeja mm. Kemin uusi sellutehdas, joka olisi yli kaksi kertaa nykyisen tehtaan kokoinen ja samaa luokkaa kuin vuonna 2017 valmistunut Äänekosken tehdas. Tuotanto tulisi olemaan 1,3 miljoonaa tonnia.


Torniossa sijaitseva Euroopan suurin materiaalin kierrätyslaitos Outokumpu suunnittelee uutta jätti-investointia, jonka pysyvä työllisyysvaikutus tulisi olemaan n. 60 htv. Uusi kuonansulatto tulisi olemaan merkittävä ympäristöteko, sillä sivuvirtojen entistä tehokkaampi hyödyttäminen hillitsee uusien kaivannaisten käyttöä. Uusi investointi parantaisi myös yrityksen kilpailukykyä alati kiristyvillä globaaleilla markkinoilla.

 

Hankkeiden toteutumisia edesauttavia kokonaisuuksia ovat logistiset asiat. Merkittävässä roolissa ovat satamat ja meriväylä. Ajoksen väylän syventäminen on tärkeä osa hanketta, kuin myös alueen muu logistinen infra. Valtiovallan tulee huolehtia toimintaedellytykset yrityksille tukien näin investointihalukkuutta.

 

Yrityksien tehokkaan toiminnan kannalta olennaista on huolehtia ympäröivästä infrasta ja siksi edellytämme, että nelostien remontin rahoitus yltää aina Kemin rajalle asti ja vaadittava 3 miljoonan euron lisärahoitus hankkeen loppuunsaattamiseksi turvataan. Lisäksi edellytämme, että koko VT 21 kunto pidetään ensiluokkaisena.

 

Torniossa on huomioitava Outokummun suunnitelmat malmikuljetusten siirtämisestä raiteille ja sen vaatima radan sähköistys tulee viimeistään nyt saattaa loppuun ja varmistaa tarvittavat määrärahat. Outokummun tehdasalueen viereen Tornio on kaavoittamassa uutta yritysten käyttöön tulevaa aluetta, jolloin sähköistettävän rataosuuden merkitys aina Junkkalanniemeen saakka kasvaa entisestään.

 

Meri-Lapin sijainti maantieteellisesti mm. raskaan teollisuuden yrityksille on ihanteellinen. Stabiili turvallisuustilanne niin Suomen kuin Ruotsin puolella tuo toimintavarmuutta, hyvät meriyhteydet maailmalle. Alueellamme on merkittävä koulutuksen järjestäjä, joka huolehtii yritysten henkilöstön osaamisesta aina rivityöntekijästä johtoportaaseen asti.

 

Lisätietoja:

Tanja Joona

puheenjohtaja

050 345 2944

Tanja Joonan puhe 9.11.2019

Posted on November 11, 2019 at 7:30 AM

Arvoisa piirikokousväki,

 

Lämpimästi tervetuloa, piirin syyskokoukseen tänne Keminmaalle. Puheeni aluksi ajattelin katsella mennyttä vuotta vähän taaksepäin ja sitten sanoa muutaman sanan ajankohtaisista asioista.

 

Olen toiminut nyt reilut 10 kk piirin puheenjohtajana ja täytyy myöntää, että ne ovat olleet varsin vaiherikkaita kuukausia. Piirimme on laaja, pitkänmallinen, Simon ja Enontekiön välille mahtuu monta pitäjää. Ne asiat, jotka ovat tavattoman tärkeitä Kemi-Tornion alueella, ovat jokseenkin kaukana Peltovuoman ihmisten arjesta. Yhtä kaikki, ihmiset haluavat tehdä töitä, lapset käydä lähikoulua, harrastaa ja nähdä, että isovanhemmista pidetään huolta. Tästä Väylänvarresta ja sen ihmisistä on tullut minulle hyvin läheisiä.

 

Kuluvaan vuoteen mahtuu monenlaista; Sipilän hallituksen ero maaliskuussa ja eduskuntavaalit toivat kevääseen mukavasti säpinää. Makkaraa tuli syötyä jonkin verran markettien edessä, mutta lämmittihän se samalla kuin myös monet mukavat keskustelut ihmisten kanssa.

 

Valitettavasti eduskuntavaalien tulos jäi Lapin ja muunkin Suomen osalta hyvin laihaksi ja vaikka hallituskaudella tehtiin hyvää työtä ja kannettiin vastuuta mm. valtion taloudesta, se ei edelleenkään näy kannatusluvuissamme. Puoluetoimisto on tehnyt vaalianalyysia eduskuntavaaleista ja analyysi julkaistaan Kalajoella parin viikon kuluttua puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä. Selvää on, että yhtä yksittäistä syytä heikkoon vaalimenestykseen tuskin löytyy, joskin sellaisia alueellisesti varmasti on löydettävissä. Lappi menetti yhden kansanedustajan ja kolmannenkin edustajan pitäminen oli varsin tiukassa. Kannoilla kiritti Vihreiden ehdokas, jonka taakse ryhmittyivät hyvin monet Keskustaakin aikaisemmin äänestäneet. Kuntavaaleihin valmistauduttaessa tätä asiaa on syytä analysoida tarkemmin.

 

Mutta ei niin huonoa, että ei jotain hyvääkin. Yksi tämän vuoden mieleenpainuvimmista keskustalaisista tilaisuuksista oli mielestäni Keskustan puheenjohtajakisan aloittaminen täältä Lapista ja Ylitorniolla elokuussa järjestetty puheenjohtajatentti piirin kesäjuhlan yhteydessä. Taustalla virtaava Tornionjoki taatusti vauhditti puheenjohtajakisan voittoon Peräpohjolan oman kansanedustajan, työ-ja elinkeinoministeri Katri Kulmunin. Tunnelma Kouvolan puoluekokouksessa oli kertakaikkisen hieno ja voimme syystä olla ylpeitä uudesta puheenjohtajastamme, jolle annamme täyden tuen.

 

Hyvät ystävät,

 

Vaalitappion jälkeen lähdimme kuitenkin mukaan hallitusvastuuseen tasa-arvoisemman, perhemyönteisemmän ja työllistävämmän Suomen rakentamiseksi. Tuolloin moni mietti, oliko ratkaisu oikea. SDP:n vetämien hallitusneuvotteluiden tuloksena syntyi kuitenkin – no, hyvin kestustalainen hallitusohjelma. Vielä voi olla liian aikaista arvioida hallitustyöskentelyä, mutta median kautta meille välittyy ristiriidat liittyen erityisesti luonnonvarojen käyttöön, ilmastopolitiikkaan ja maahanmuuttoon. Ylen torstaina julkaisema kannatusmittaus kertoo myös omaa karua kieltään: maassamme on todella paljon ihmisiä, joilla näyttää olevan mitta täynnä esimerkiksi heidän mielestään järjettömyyksiin menevää ilmastovouhkaamista, perhe- ja perusarvojen polkemista ja julkista keskustelua, johon mahtuu vain yksi totuus.

 

Näyttää, että tässä porukassa on myös hyvin paljon Keskustaa aikaisemmin äänestäneitä. Keskeisiä kysymyksiä tulevaisuutta mietittäessä onkin, jättääkö Keskusta perinteisen Suomen kokonaan Perussuomalaisille ja laajemmin: miten puolue ylipäätään toimii asioissa, jotka jakavat suomalaisia ja myös keskustalaisia? Onko juuri tosi, että näinkö me luovutamme Perussuomalaisille Keskustalaisen arvopohjan, 100-vuotisen kansanliikkeen, joka nojaa kotiin, uskontoon ja isänmaahan?

 

Yksi asia on kuitenkin varma: politiikan kiihtyvää murrosta Keskusta ei pääse pakoon. Myönteistä on, että kaikki on mahdollista. Oma toimintamme, aavistuksen populistinenkin retoriikka ja konkreettiset teot selkeyttävät sanomaamme. Keskustalaisella kansanliikkeellä on edelleen äänestäjäkuntansa, ei se ole sieltä minnekään kadonnut. Keskustaa tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Meillä on valtava määrä kuntoonlaitettavia asioita: hallitusohjelman kynnyskysymyksemme sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus sekä muut maakuntien tulevaisuuden kannalta ensiarvoiset parannukset odottavat tekijäänsä. Meidän tehtävämme on hyvinvointiyhteiskunnan ylläpito. Muut puolueet eivät siihen pysty!

 

Puolue on täysillä lähtenyt valmistautumaan kevään 2021 kuntavaaleihin. Ehdokasasettelu on alkanut ja monet ovat jo suostumuksensa jättäneet. Toivon, että mahdollisimman moni meistä ja jos ei itse, niin naapurin Matti tai Maija olisi ehdokkaaksi alkamassa. Kuntiin kohdistuvat paineet ikääntyvän väestön ja toisaalta laskevien syntyvyystilastojen edessä tarvitsevat keskustalaisia ratkaisukeskeisiä kuntapäättäjiä, jotka huolehtivat vähempiosaisista ja palvelujen saatavuudesta myös harvaanasutuilla alueilla.

 

Hyvät keskustalaiset aateveljet ja -sisaret,

 

moni ajattelee, että nykyisten kannatuslukujen edessä meillä ei ole mitään syytä riemuun ja iloon. Epätoivoon ei kuitenkaan ole syytä vaipua. Töitä on vain tehtävä pikkuisen enemmän, paikallisyhdistyksissä ja kunnallisjärjestöissä, jotka ovat keskustalaisuuden kivijalka. Piirin tasolla me tuemme tätä toimintaa, kannustamme ja autamme. Ketään ei jätetä yksin. Tulevien kuntavaalien ja puolueen kannalta, sekä terveisenä puoluetoimistolle, koen haastavaksi median roolin ja Keskustan systemaattisen sivuuttamisen asiassa kuin asiassa, etenkin erään valtamedian toimesta. Tämä on asia, joka tulisi ottaa erityisen tarkastelun kohteeksi, koska se vaikuttaa koko äänestäjäkunnan mahdollisuuteen muodostaa edes suurin piirteinkään tasapuolinen käsitys asioista.

 

Hyvät ystävät,

 

Toivotan meille kaikille hyvää kokouspäivää ja näin uskonnonvapauden ja sananvapauden kiisteltynä aikana uskallan toivottaa myös siunattua ja oikein hyvää lähestyvää joulun aikaa.

 

Vielä kerran lämpimästi tervetuloa!

 

Kiitos!

 

Tanja Joona: valtion 2020 talousarvioesityksestä

Posted on September 19, 2019 at 7:30 AM

Hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2020 rakentaa sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää yhteiskuntaa sekä lisää osaamista ja osallisuutta koko Suomessa. Talousarvioesitys sisältää Keskustan tavoitteiden mukaisesti merkittäviä tulevaisuusinvestointeja koulutukseen, työllisyyteen ja kasvuun, suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen sekä luonnonsuojeluun ja ilmastonmuutoksen.


Hallitus investoi vuonna 2020 merkittävästi osaamiseen ja koulutukseen kaikille koulutusasteille ulottuvalla 256 miljoonan euron kokonaisuudella, jolla parannetaan koulutuksen laatua ja tasa-arvoa, sekä nostetaan suomalaisten osaamistasoa. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen perusrahoituksen hallitusohjelman mukaiset korotukset toteutetaan täysimääräisinä heti vuonna 2020. Lasten ja nuorten maksuttomia harrastusmahdollisuuksia koulupäivien yhteydessä kehitetään. Varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja pienennetään 1.8.2020 alkaen. Hallitus on sitoutunut 75 prosentin työllisyystavoitteeseen normaalin kansainvälisen ja siitä heijastuvan kotimaisen talouskehityksen oloissa. Hallituksen työllisyystoimilla haetaan vähintään 60 000 lisätyöllistä.


Keskustan linja on aina ollut koko maan tasapainoinen kehittäminen. Tämä näkyy myös budjetissa. Lapissa poliisien virkoja lisätään ja kuntien talousahdinkoa lievitetään. Monessa yhteydessä poistettavaksi vaadittu kuljetustuki saatiin pysyväksi ja rahaa on myös tieremontteihin. Tärkeää on myös Ajoksen väylän syventäminen. Keskustan Peräpohjolan piirihallitus esitti kannanottonaan elokuussa Ylitorniolla järjestetyssä kokouksessaan, että myös muita pohjoiseen liittyviä hankkeita tulisi vauhdittaa. Tämä koskee erityisesti Kemin biotuotetehdasta.


Tanja Joona

Puheenjohtaja

Keskustan Peräpohjolan piiri

Kai Puron kirje jäsenille

Posted on September 12, 2019 at 4:50 AM

Hyvä Keskustan jäsen!


Jäsenyys ja jäsenmaksu on tärkeää vaikuttamista. Olemalla jäsenemme ja maksamalla vuosittaista jäsenmaksua tuet toimintaamme ja varmistat, että Peräpohjolan ääni kuuluu, eikä sitä sivuuteta. Edustajamäärät puoluekokouksessa ja piirikokouksessa riippuvat jäsenmaksujen määrästä. Maksamalla jäsenmaksun saat myös kaikki puolueen edut sekä oikeuden osallistua itsekin puolueen päätöksentekoon ihan ruohonjuuritasolta valtakunnanpolitiikan linjauksiin.


Keskusta on mukana Rinteen kansanrintamahallituksessa turvaamassa meidän lappilaisten etua. Keskittämispolitiikka saa kapuloita rattaisiin, kun Keskusta huolehtii, että myös Peräpohjolassakin voi asua, elää ja olla. Valtion talous pidetään kutakuinkin hyvässä kunnossa, kun Keskusta kertoo hallituskumppaneille talouden realiteetit. Perusturvaa parannetaan: mm. kaikki takuueläkeläiset saavat 50 euron korotuksen eläkkeeseensä. Lapsilisiä korotetaan. Myös muita pienempiä sosiaaliturvan parannuksia tehdään opiskelijoista pienimpiin päivärahoihin.


Miksi maksaa jäsenmaksu?

Keskusta koki historiansa suurimman eduskuntavaalitappion ja menetti 18 kansanedustajan paikkaa. Piirimme kansanedustajien määrä ei muuttunut, mutta valtakunnallisen puoluetuen laskun vuoksi piiri menetti puoluetukea summan, joka vastaa miltei 600 jäsenen jäsenmaksuja. Kun jäseniä meillä on noin 2000, voidaan laskea, kuinka suuren loven se teki piirin talouteen.


Keskustan jäsenmaksujen rooli puolueen rahoituksessa korostuu siis nyt ennalta näkemättömällä tavalla. Jotta voimme perusjärjestötoiminnan lisäksi panostaa myös tuleviin kuntavaaleihin muista vaaleista puhumattakaan, tarvitsemme siihen jokaisen jäsenen panosta.


Haetaan yhdessä uusia kuntavaaliehdokkaita

Kuntavaalit pidetään keväällä 2021, eli vajaan puolentoista vuoden päästä tulisi puolueella olla täydet ehdokaslistat, joissa on niin kokemusta kuin roppakaupalla uusia innokkaita ehdokkaita. Aloittakaamme siis ehdokashankinta nyt. Mikäli olet itse kiinnostunut ehdokkuudesta, voit olla yhteydessä piiritoimistoon taikka oman kunnallisjärjestösi puheenjohtajaan. Sama koskee, mikäli tiedät hyvän nimen, jota ei ole vielä kysytty ehdokkaaksi.


Osta Keskustan kalenteri 2020

Keskustan Peräpohjolan piiri ja Tornion paikallisyhdistys myyvät Keskustan seinäkalentereita 20 euron hintaan (+ postikulut). Voit tehdä kalenteritilauksen sähköpostitse tai puhelimitse.


Piirin sivuille on avattu verkkokauppa, josta voit tilata erilaisia Keskustan tuotteita. Piirin uudet sivut löytyvät osoitteesta www.perapohjola.net sekä vanhalla tutulla osoitteella www.keskusta.fi/perapohjola.


Tue toimintaamme kilpailuttamalla vakuutuksesi

Olemme aloittaneet yhteistyön vakuutusten kilpailuttajameklarin kanssa. Kilpailuttamalla säästät selvää rahaa halvempien vakuutusmaksujen muodossa ja samalla tuet toimintaamme luovuttamalla ensimmäisen vuoden vakuutussäästösi meille. Vakuutustarjousten pyytäminen ei velvoita mihinkään, mutta täten näet, ovatko vakuutusmaksusi alhaisimmat mahdolliset. Siksi toivommekin, että tartut tilaisuuteen. Mene siis sivulle www.vakuuttava.fi/keskusta.


Keskusta-App puhelimeen!

Lataa itsellesi Keskusta-Appi Googlen sovelluskaupasta, niin saat käyttöösi sähköisen jäsenkortin ja voit päivittää yhteystietosi. Kirjautuminen jäsennumerolla, joka löytyy jäsenmaksulaskusta kohdasta ”Asiakasnumero”.


Hyvää syksyä!

Kai Puro

toiminnanjohtaja

Tanja Joonan kirje jäsenille

Posted on September 12, 2019 at 3:50 AM

Hyvä Keskustan jäsen, tervehdys Peräpohjolasta!


Keskustan Peräpohjolan piiri koki lauantaina 7.9.2019 ennennäkemättömän ilon ja riemun, kun torniolainen elinkeinoministerimme Katri Kulmuni valittiin ylimääräisessä puoluekokouksessa puolueen uudeksi puheenjohtajaksi! Saavutus on kertakaikkisen hieno, olemme kaikki ylpeitä Katrista!


Kokouksessa meitä peräpohjalaisia oli aivan mukavasti paikalla, mutta pelkästään meidän äänet eivät riittäneet valintaan. Kannustusjoukkoja oli läsnä ympäri Suomea ja myös puheenvuoroja käytettiin runsaasti! Puoluekokous oli jännittävä ja varsinainen äänestyshetki venyi jo iltaan. Puheenjohtajan valinnan jälkeen tunnelma oli varmasti katossa eri puolilla Suomea ja kokouksesta kotiin palaavilla. Nyt me yhdessä lähdemme nostamaan Keskustan kannatuslukuja ja siihen Katri tarvitsee meitä kaikkia. Esimerkiksi vuoden 2021 kuntavaaleja on syytä lähteä valmistelemaan jo nyt!


Keskustan puoluekokous valitsi lisäksi varapuheenjohtajaksi Petri Honkosen. Lämpimät onnittelut myös hänelle! Kiitokset myös Mikko Kärnälle keskustelun herättämisestä ja rehdistä kilvasta varapuheenjohtajan vaalissa.

 

Miksi Keskusta?

Keskusta rakentaa politiikkansa ihmisen, ei järjestelmän tarpeille. Sata vuotta sitten Keskustan aatteeseen vahvasti vaikuttanut Santeri Alkio linjasi: "Ihmisyyden kehitystarve ja sen edellytykset on pantava kaiken yhteiskunnallisen ja valtiollisen uudistuksen pohjaksi." Alkion teesi on tänään ajankohtaisempi kuin koskaan.


Keskustan Peräpohjolan piirissä toimintamme on ollut vilkasta koko alkuvuoden. Olemme osallistuneet aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin, tavanneet ihmisiä kunnallisjärjestöjen kokouksissa, vaalikentillä ja markettien edessä. Paikallisyhdistystoiminta on keskusta-aatteen kivijalka Enontekiöltä Simoon. Rakennamme yli sukupolvien kestävää, tasa-arvoista ja turvallista yhteiskuntaa ja se näkyy myös paikallisyhdistysten ja kunnallisjärjestöjen toiminnassa. Teemme työtä koko Suomen puolesta ja etsimme ratkaisuja myös ihmiskunnan suuriin haasteisiin. Millä muulla puolueella on yhtä vahva edistyksellinen, omaleimainen ja juurevaa arvopohja, joka on kaiken toimintamme perusta? Keskusta-aate on ylisukupolvinen aate, joka tuntee ihmisten tarpeet ja puhuu arjen kieltä. Haastavien aikojen edessäkin olemme valmiita kantamaan vastuuta.


Lapset ja lapsiperheet

Peräpohjolan piiri on ottanut tavoitteeksi huomioida erityisesti lapset ja lapsiperheet erilaisissa puolueen tilaisuuksissa. Tästä hyvänä esimerkkinä oli lapsille järjestetty toiminta ja hauska pomppulinna piirin kesäjuhlassa elokuussa Ylitorniolla. Suomen kohtalonkysymyksenä pidettäviä haasteita liittyen perhepolitiikkaan ja syntyvyyteen tulisi tarkastella myös suhteessa aluepolitiikkaan, mutta myös koko Suomen tulevaisuuteen. Lasten saamista ei tulisi rinnastaa ilmastotekoihin, autolla ajamiseen tai metsien hakkuisiin. Lapset ovat onni ja siunaus, yhteiskuntamme säilymisen ja kehittymisen perusedellytys.


Kannatus ja hallitustyöskentely

Hallitusohjelmassa sitoudutaan mm. teiden, ratojen ja muiden väylien kunnossapitoon kaikkialla maassa. Poliisin läsnäolo turvataan myös haja-asutusalueilla. Ilmastonmuutosta hillitään maakuntien uusiutuvia luonnonvaroja kestävästi hyödyntämällä. Tämän on tapahduttava myös maaseudun ja kaikkien pienituloisten ihmisten kannalta oikeudenmukaisesti. Kotimaisen ruoantuotannon kannattavuutta on edelleen parannettava. Koulutuksen lisäksi yrittämisen mahdollisuudet on jatkossakin turvattava koko Suomessa. Työllistävien yrittäjien verotus ei kiristy, mikä oli myös Keskustan kynnyskysymyksiä hallitusneuvotteluissa.


Kun Keskusta kesäkuussa päätti osallistua hallitusvastuuseen tasa-arvoisemman, perhemyönteisemmän ja työllistävämmän Suomen rakentamiseksi moni mietti, oliko ratkaisu oikea. SDP:n vetämien hallitusneuvotteluiden tuloksena syntyi kuitenkin – no, hyvin keskustalainen hallitusohjelma. Keskustan kannatus viimeisimmän (YLE 5.9.) mittauksen mukaan on kuitenkin vain 11,6 prosenttia. Syitä ja seurauksia tälle on syytä pohtia isommalla joukolla jo lähiaikoina.


Kannatusmittauksen tuloksesta huolimatta – tai ehkäpä juuri siitä syystä, kannustan kaikkia kunnallisjärjestöjä Peräpohjolan piirin alueella aloittamaan ehdokkaiden hankinnan kuntavaaleihin, jotka järjestetään 2021. Vain tällä tavalla varmistamme Keskustan näkyvyyden lappilaisessa kuntapolitiikassa, joka tarjoaa palvelut kaikille asuinpaikasta huolimatta, pitää huolta ikäihmisistä ja heikompiarvoisista, tukee yritteliäisyyttä ja arvostaa lapsiperheiden panosta yhteiskunnallemme.


Tule mukaan toimintaamme! Ole yhteydessä!

Tanja Joona

Puheenjohtaja

Peräpohjolan Keskusta: Katri Kulmuni Keskustan puheenjohtajaksi

Posted on July 1, 2019 at 3:15 AM

Peräpohjolan Keskustan piirihallitus esittää virallisesti YTM, elinkeinoministeri Katri Kulmunin valintaa Keskustan puheenjohtajaksi. Keskusta valitsee puolueelle uuden puheenjohtajan la 7.9.2019 järjestettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa. Olemme tästä päätöksestä innoissamme ja ylpeitä siitä, että meillä on täältä Lapista oma ehdokas tehtävään.


Mielestämme Katri Kulmuni on paras vaihtoehto luotsaamaan Keskusta uudelle vuosikymmenelle. Suomi tarvitsee vahvan Keskustan ja meän Katrin johdolla tämä on mahdollista. Kulmunin linjaukset köyhän asiasta ja aluepolitiikasta puhuttelevat meitä täällä Peräpohjolassa toden teolla. Hajautettu yhteiskunta, alueiden oma päätäntävalta ja koko Suomen menestys tarvitsevat puolestapuhujansa.


Keskustalainen aate nojaa edellä mainittujen asioiden lisäksi myös yritteliäisyyteen ja omatoimisuuteen, edistykseen, kestävään luontosuhteeseen sekä ihmisyyteen ja sivistykseen. Nämä asiat puhuttelevat meitä jokaista. Keskustan on oltava pääväylä sille, kuinka meille tärkeisiin asioihin voi vaikuttaa.


Keskustan tehtävä on mahdollistaa, että joka ikinen meistä suomalaisista voi vaikuttaa kotiseutunsa ja kotimaansa asioihin. Uskomme, että Katri Kulmuni on henkilö, jonka johdolla näin on tulevaisuudessakin. Puolue ei ole myöskään mitään ilman laajaa jäsenistöään. Peräpohjolan piiri kannustaakin kaikkia keskustalaisesti ajattelevia liittymään puolueeseen ja vaikuttamaan tätä kautta Suomen tulevaisuuteen.


Lisätietoja:


Tanja Joona,

puheenjohtaja

050 345 2944

Puheenjohtaja Tanja Joonan vappupuhe

Posted on May 1, 2019 at 3:35 AM

Arvoisa vappuväki,


Olisi ollut mukava näin puheen aluksi todeta, että ilma on kuin morsian, niin kuin se vappuna usein ruukaa olla. Tämänpäiväinen sää kuvastaa kuitenkin ehkä enemmän sitä viime viikkojen tunnetta, joka eduskuntavaalien jälkeen monessa keskustalaisessa kodissa on ollut.


Hyvät kuulijat,


kansanvalta on taas puhunut. Suomi on saanut historiallisen vaalituloksen ja ottanut askeleen vasemmalle, tosin odotettua lyhyemmän. Yksikään puolue ei saanut yli 18 prosentin kannatusta ja vaivoin suurimpana pysyneen SDP:n Antti Rinteen neuvottelumandaatti on jokseenkin hutera. Perussuomalaisten rynnistys oli vahva. Kansallismielinen populismi voi Suomessakin hyvin. Hallituspuolueista siniset hävisi politiikan kartalta ja Keskusta kärsi rökäletappion.


Luvassa on vaikeat hallitusneuvottelut, joiden lopputulos ei ole ennakolta selvä. Tulos ennakoi myös vaikeaa hallituskautta, sillä tulosten ja vaalikeskusteluiden perusteella on haastavaa perustaa hallitus, jolla olisi vahva sisäinen yhtenäisyys ja tahtotila. Sen me tiedämme, että juhlan jälkeen alkaa nopeasti arki, joka voi osoittautua päättäjille odotettua vaikeammaksi. Nyt pitää uskaltaa kohdata tosiasiat ja hyväksyä se, että taloudella on reunaehtonsa.


Hyvät ystävät,


vaikka viime hallituskaudella työttömyysastetta pystyttiinkin nostamaan ja luomaan yli 140 000 uutta työpaikkaa, julkinen talous on edelleen ylivelkaantunut, mikä tarkoittaa, että holtittomaan jakopolitiikkaan ei ole varaa. Olennaista on tehdä sellaista työn politiikkaa, joka nostaa työllisyysastetta ja työtunteja. Työllisyyden ja tuottavuuden kasvun kautta voi myöhemmin syntyä jakovaraa, mutta vielä sitä ei valitettavasti ole.


Meri-Lapin ja koko Lapin työllisyyden kannalta positiivinen uutinen saatiin viime perjantaina, kun Metsä Group ilmoitti rakentavansa Kemiin uuden miljardiluokan biotuotetehtaan. Tehdas olisi yli kaksi kertaa nykyisen tehtaan kokoinen ja samaa luokkaa kuin vuonna 2017 valmistunut Äänekosken tehdas. Tuotanto olisi 1,3 miljoonaa tonnia. Puuta tarvittaisiin tehtaalla niin ikään yli tuplasti nykyiseen määrään nähden. Tärkeä asia hankkeen toteuttamiselle on logistiikka. Siinä merkittävässä roolissa on satama ja meriväylä. Ajoksen väylän syventäminen on tärkeä osa hanketta, kuin myös alueen muu logistinen infra. Näin mittava hanke tulee huomioida hallitusneuvotteluissa. Sen merkitys työllisyydelle ja koko kansantaloudelle on huomattava, puhumattakaan alueellisista vaikutuksista muuttoliikkeeseen ja hyvinvointiin.


Kansantaloutemme ja erityisesti vientimme perusta nojaa maakuntiin. Teollisuustuotannosta Uudenmaan osuus on vain 25 % kun asukkaita on 30 %. Maakuntien yrityksistä pääkaupunkiseutu ottaakin lähes poikkeuksetta ”papin kymmenyksensä”. Perustellusti maakuntien myönteinen kehitys heijastuu vahvemmin Helsinkiin kuin päinvastoin.


Keskusteluissa väitetään usein, että pääkaupunkiseudun ihmiset elättävät muuta maata. Tällöin unohdetaan, että alueita ei veroteta, vaan ihmisiä. Tosiasia on, että pääkaupunkiseudun asukas maksaa saman suuruisesta tulosta vähemmän veroa kuin esimerkiksi lappilainen. Näitä ja muita faktoja esittävät entiset ministerit Hannes Manninen ja Tapani Tölli tuoreessa Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisussa, johon kehotan teitä tutustumaan.


Olen Töllin ja Mannisen kanssa samaa mieltä siitä, että Suomesta on rakennettu pääkaupunkikeskeinen maa. Maantieteemme ja vähäisen asukaslukumme vuoksi sitä voi pitää pääosin perusteltuna, mutta siitä syystä pääkaupungin on kannettava vastuuta myös koko maan kehityksestä. Helsingin seudulla on vähintään 50 – 60 000 työpaikkaa, joiden olemassaolo perustuu muun maan toimintoihin. Näistä yksin valtion työpaikkoja on n. 24 000. Valtion luvuissa ei ole yliopistojen henkilöstöä, joka Helsingin seudulla on 7 000 henkeä, eikä valtio-omisteisia erillisyhtiöitä kuten esimerkiksi YLE, KELA tai Veikkaus. Ne mukaan lukien tilastot muuttuisivat vielä paljon Helsinki-keskeisemmiksi.


Kaikki edellä kuvattu on vankka peruste alueellisille tulonsiirroille mm. verotulotasaukselle. Se on korvaus pääkaupungin erityisasemasta.


Hyvät kuulijat,


Eduskuntavaalit on takana, mutta tämän kuun lopussa on uudet vaalit, europarlamenttivaalit. Me Keskustassa haluamme olla rakentamassa yhtenäistä ja vahvaa Euroopan unionia. Unionia, joka kykenee päätöksentekoon ja päätösten toimeenpanoon niissä isoissa asioissa, joista on järkevää linjata unionin tasolla.


Euroopan unionilla on vastassaan ennen näkemättömiä haasteita. Konfliktit, terrorismi, ilmastonmuutos, paine muuttoliikkeseen, sosiaalinen ja taloudellinen eriarvoistuminen ovat sekä maailmanlaajuisia että eurooppalaisia haasteita. Jotta EU voi olla vahva ulospäin, on meidän juuri tässä hetkessä oltava erityisen yhtenäisiä sisältä. EU:n ei tule vaikeuttaa suomalaisten elämää, vaan päinvastoin. Keskusta haluaa, että me suomalaiset näymme ja kuulumme EU:n päätöksenteon eri tasoilla. Huutelu ei kuitenkaan auta. Politiikassa on oltava sisältöä, oikeita tekoja ja selkeitä tavoitteita. Keskusta haluaa yhtenäisen Euroopan. On tärkeää, että ihmiset käyttävät äänioikeuttaan toukokuun 26. päivä. Keskustalla on lista täynnä erinomaisia ehdokkaita ja tärkeää olisi, että myös Lapin ääni kuuluisi Euroopan parlamentissa.


Pitkä matka ei ole myöskään kevään 2021 kuntavaaleihin, jonka ehdokasasettelu on syytä aloittaa heti. Myös näiden vaalien eteen on tehtävä hurjasti töitä, jotta voimme taata muun muassa kyläkoulujen pysymisen sekä lähipalveluiden saatavuuden lappilaisille. Näin ylioppilaiden, opiskelijoiden ja työväen merkkipäivänä on hyvä muistuttaa siitä, miten tärkeää on luoda kaikille nuorille sopivia koulutuspolkuja työelämään ja mahdollisuuksia jäädä tänne Lappiin asumaan.


Me keskustalaiset toimimme ihmislähtöisesti ja meille on tärkeää, että voimme vaikuttaa niihin arjen asioihin, jotka ovat meillä tärkeitä ja arkisia asioita, muun muassa päiväkodit, koulut, terveydenhuolto, vanhusten hoito ja lähikaupat. Tarvitsemme nuoria ja aktiivisia ihmisiä sekä kokeneita ja paljon nähneitä mukaan toimintaamme, jotta voimme kuntavaalien jälkeenkin vaikuttaa paikallisesti ja kunnallisesti näihin meille kaikille tärkeisiin asioihin.


Toivotan teille kaikille oikein iloista, hyvää ja valoisaa vapun päivää ja lämmintä kevään jatkoa!


Tanja Joona ja Sauli Martimo ehdolle Keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtajaksi

Posted on October 31, 2018 at 3:40 AM

Ylitorniolainen tutkija, apulaisprofessori Tanja Joona ja simolainen yrittäjä Sauli Martimo pyrkivät Keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtajaksi la 10.11. klo 11 Ylitorniolla pidettävässä piirin syyskokouksessa. Piiri valitsee uuden puheenjohtajan nykyisen puheenjohtaja Pekka Pelttarin luopuessa tehtävästään vuoden päätteeksi.


Tanja Joona toimii tällä hetkellä mm. Keskustan piirihallituksen ja Lapin liiton hallituksen jäsenenä.


- Pyrin piirin puheenjohtajaksi, koska omasta mielestäni omaan paljon tietoa ja näkemystä Lapin poliittisista kysymyksistä, nykyään myös kokemusta. Minulla on myös uusia näkökulmia, joita haluaisin tuoda esille. Olen erittäin motivoitunut tehtävän hoitamiseen, Tanja Joona toteaa.


Sauli Martimo toimii paraikaa mm. Keskustan puoluevaltuuston jäsenenä.


- Pyrin tosissani puheenjohtajan tehtävään, sillä minulla on vahva halu vaikuttaa yhteisiin asioihin. Piirin puheenjohtajuus on kärkipaikka vaikuttamistyölle Lapissa. Puheenjohtaja on piirin innostaja ja äänitorvi ja uskon olevani siinä omimmillani, Sauli Martimo innostuu.


Puheenjohtajan paikka on avoin kaikille keskustalaisille ja uusille ehdokkaaksi ilmoittautumisille on tilaa. Piirikokouksessa äänioikeutettuja ovat kunnallisjärjestöjen ja paikallisyhdistysten lähettämät viralliset edustajat. Teoreettinen jaossa oleva maksimiäänimäärä on noin 120 ääntä. Kokousta voivat tulla seuraamaan kaikki Keskustan jäsenet ja toiminnasta kiinnostuneet.

Vanhanen toisi vakautta ja yhtenäisyyttä

Posted on January 22, 2018 at 2:40 AM

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen vaalipäivä 28.1.2018 lähenee. Jotkut antavat ymmärtää, että vaalit on jo ratkaistu. Yhtään ääntä ei ole kuitenkaan vielä annettu. Ennen vaalipäivän iltaa mikään ei ole itsestään selvää.


Maailma on paljon turvattomampi kuin kuusi vuotta sitten. Nyt jos koskaan tarvitsemme presidentin, joka näkemyksellään, osaamisellaan ja kokemuksellaan pystyy pitämään huolta Suomen turvallisuudesta. Tarvitsemme myös presidentin, joka pystyy yhdistämään meitä suomalaisia. Vain yhtenäisinä selviydymme kaikesta siitä mikä meitä odottaa.


Matti Vanhasen ajattelu lähtee siitä, että koko Suomea ja kaikkia suomalaisia tarvitaan. Keskeltä tulevana hänellä on parhaimmat edellytykset vetää ääripäitä toistensa luo, purkaa vastakkainasetteluja ja pitää Suomi yhtenäisenä. Presidenttinä Vanhanen jatkaisi Suomen pitkäaikaista, yhdessä sovittua ja suomalaisten enemmistön tukemaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaa, johon ei kuulu Nato-jäsenyys.


Tärkeintä on ylläpitää vakautta maamme lähialueilla, mutta seuraavan presidentin on nähtävä myös Itämeren rantakallioita pidemmälle. Vanhanen palauttaisi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan globaalin näkökulman. Se tarkoittaa, että Suomi on esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjumisessa ja ihmisoikeuksien edistämisessä suunnannäyttäjä.


Presidenttiehdokkaista hänellä on paras osaaminen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Hän on kovissa paineissa testattu, rauhallinen ja selväsanainen.


Keskustan Peräpohjolan piirin piirihallitus tukee Matti Vanhasta seuraavaksi Suomen tasavallan presidentiksi.


Pekka Pelttari

puheenjohtaja

Peräpohjolan Keskusta: Talouden vahvistuminen lisää hyvinvointia

Posted on October 7, 2017 at 3:40 AM

Keskustan Peräpohjolan piirin syyskokous tukee Sipilän työtä pääministerinä ja Keskustan puheenjohtajana.


Pääministeri Juha Sipilän johdolla hallitus on saanut Suomen nousuun. Kilpailukyky, työllisyys ja hyvinvointi vahvistuvat vuosikymmenen taantuman jälkeen. Suomen kuntoon laittaminen keskustavetoisen hallitusohjelman toimenpitein etenee.


Presidentinvaalit ovat tärkeä osa kansanvaltaa. Niissä keskustellaan laajasti Suomen tulevaisuuden kannalta keskeisistä asioista. On kohtuullista läpivalaista kaikki ehdokkaat istuvaa presidenttiä myöten niin, että suomalaiset kuulevat, miten kukin ehdokkaista aikoo 100-vuotiaan Suomen turvallisuutta ja hyvinvointia edistää. Yhtään ääntä ei ole annettu, vaan jokaisen ehdokkaan on ansaittava ihmisten luottamus ja altistettava itsensä keskustelulle.


Peräpohjolan keskustalaiset tukevat seuraavaksi tasavallan presidentiksi Matti Vanhasta. Pitkäaikaisena pääministerinä ja kansanedustajana sekä nykyisenä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana Vanhasella on näkemystä ja kokemusta presidentin tehtävään. Hän on Suomen pitkäaikaisen, yhdessä sovitun ja suomalaisten enemmistön kannattaman ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjan vakaa edustaja.


Vanhanen ymmärtää, että Suomi selviytyy levottomassa maailmassa kestävästi tekemällä järkevää kansainvälistä yhteistyötä, pitämällä omat asiamme kunnossa ja jokaisen suomalaisen mukana. Presidenttinä hän toimisi sosiaalisesti ja alueellisesti eheän ja hyvinvoivan Suomen puolesta.


Keskustan Peräpohjolan piirin syyskokous kannattaa maakunta- ja soteuudistusta, jossa tehdään työtä Lapin yhteisen edun, menestyksen ja hyvinvoinnin puolesta. Suomi on alueittensa summa, jossa kaupungit ja maaseudut tarvitsevat toisiaan. Olisi turmiollista kehittää pelkästään kasvukeskuksia. On tärkeää pitää koko Suomi asuttuna ja vahvana sekä jokainen mukana aktiivisena toimijana yhteiskunnassa.


Piirikokous valitsi vuodelle 2018 piirin puheenjohtajaksi Pekka Pelttarin (Tornio) sekä varapuheenjohtajiksi Teija Kannalan (Ylitornio) ja Jarmo Saariniemen (Keminmaa). Piirihallitukseen valittiin Sari Keskitalo (Enontekiö), Kosti Hietala (Muonio), Pertti Palovaara (Kolari), Eila Havela (Pello), Tuomas Mathlein (Pello), Tanja Joona (Ylitornio), Minna Säynäjänaho (Tornio), Antti Leinonen (Tornio), Hanna Pesonen (Tervola), Ulla Miettunen (Kemi), Maritta Rissanen (Simo), Tuomo Marttila (Simo).


Tiedustelut

Pekka Pelttari

p. 040-7486166

Peräpohjolan piiri: Tuulivoimaloille voimalaitosvero, Kemin satamaväylä syvennettävä

Posted on May 21, 2017 at 3:45 AM

KESKUSTAN PERÄPOHJOLAN PIIRI RY

Piirikokouksen kannanotot 21.5.2017


Tuulivoimaloiden verotus muiden voimalaitosten tasolle


Hallitus on ilmasto- ja energiastrategiassaan linjannut tuulivoimalla tuotetulle sähkölle kuuden terawattitunnin tavoitteen vuoteen 2020 mennessä. Tämä edellyttää tuulivoimalaitosten kapasiteetin nostamista n. 2500 megawattiin. Tällä hetkellä Suomeen ollaan suunnittelemassa uutta tuulivoimaa lähes 1100 megawattia.


Voimalaitoksista maksetaan kunnille verotuloja yleisen kiinteistöveron muodossa. Piirikokous edellyttää, että tuulivoiman verotus muutetaan voimalaitosveroon perustuvaksi seuraavalle budjettivuodelle.


Tuulivoima-alan merkittävää kasvua lähitulevaisuudessa ei ole otettu huomioon määriteltäessä niiden verotustapaa. Korkeampi verokanta voisi lisätä kuntien ja kansalaisten myönteisempää suhtautumista tuulivoimapuistojen rakentamiselle. Myönteinen suhtautuminen voimalaitoksiin edistäisi hallituksen asettaman ilmastostrategian toteutumista. Tämä myös selkiyttäisi verotuskäytäntöjä sekä kompensoisi voimaloista aiheutuvia paikallisia haittoja.


Tuulivoimalaitoksissa veroa maksetaan vain perustuksista ja rungosta. Voimalaitoksen verotusarvon ikävähennys on 10 % vuodessa. Näin ollen kiinteistöveron maksu vähenee vuosittain merkittävästi voimalaa kohden. Voimalaitosvero tasapuolistaisi eri sähköntuotantomuotojen verotusta, mutta tuulivoimaloilla olisi edelleen nopean ikävähennyksen muodossa oleva verotuki, joka tekee tuulivoimalaitoksesta edelleen alhaisemman verokohtelun energiantuotantolaitoksen.


Kemin satamaväylä syvennettävä Oulun kanssa yhtä aikaa


Meri-Lapin alueen satamien kautta viedään koko pohjoisen Suomen suurimmat tonnimäärät. Merikuljetusten varaan nojaava puu- ja metalliteollisuuden tuotteiden vienti on alueelle elintärkeä. Meri-Lapin satamien merkitys korostuu entisestään, kun otetaan huomioon Lapin kasvavan kaivannaisteollisuuden tuotevirrat ja tavaraliikenteen lisääntyminen.


Koska maakuljetus on kallista ja rasittaa tiestöä sekä rataverkkoa, on Lapin ulkomaanvienti suunnattava mahdollisimman lähellä oleviin satamiin. Kemin Ajoksen ja Tornion Röyttän satamat ovat tärkeä vientiväylä suomalaisille tuotteille.


Koko maakunnan aluetalouden vahvistumisen kannalta ympärivuotisesti toimiva satama, johon päästään entistä suuremmilla laivoilla, on uudistumisen ja vientivetoisen elinkeinorakenteen kehittymisen kannalta oleellisen tärkeä. Laivakoon kasvattaminen laskee merkittävästi kuljetuskustannuksia ja parantaa alueen kaivos- ja vientiteollisuuden kannattavuutta. Merikuljetusten kilpailukyvyn säilyminen tasavertaisena Perämeren alueen muiden satamien kanssa edellyttää Kemin satamaväylän syventämistä yhtä aikaa Oulun satamaväylän kanssa.


Lisätietoja:

Pekka Pelttari

0407486166


Kai Puro

0408379867

Keskustan Peräpohjolan piirikokouksen kannanotto

Posted on November 7, 2016 at 2:45 AM

Keskustan Peräpohjolan piirikokouksen kannanotto


Keskustan Peräpohjolan piiri nosti esille kuntien elinvoiman ja yritysten toimintaedellytysten parantamisen. Toimiva lento-, juna- ja maantieliikenne on tärkeää pitkien etäisyyksien Lapille. Erityisen huolissaan piirikokousväki oli ammatillisen koulutuksen kohtalosta Lapissa. Kokous linjasi omat tärkeimmät viestinsä välitettäväksi Keskustan johdolle ja eduskuntaan.


Koulutusreformista ei saa tulla näivettämislaki


Ammatillisen koulutuksen uudistaminen on tarpeellinen ja siihen liittyvä lakiluonnos on tulossa lähipäivinä lausunnolle. Reformiluonnos painottaa osaamisperustaisuutta ja asiakaslähtöisyyttä, johon koulutuksenjärjestäjät ovat suhtautuneet positiivisesti. Ammatillisen koulutuksen tulisi myös vahvistaa kilpailu- ja palvelukykyä sekä edellytyksiä uudistumiselle. Tämä ei näy lakiluonnoksessa.


Ammatillinen koulutus on ollut voimakkaassa muutoksessa, ja leikkauksia on toteutettu vuodesta 2012 alkaen. On jäädytetty indeksikorotuksia, ammatillisen perustutkintokoulutuksen järjestämislupia ja aikuiskoulutusta on leikattu.


Nyt reformissa ollaan leikkaamassa ammatillisesta koulutuksesta, aikaisempien lisäksi, vuonna 2017 yli 190 miljoonaa euroa! Uudistuksessa on korostettu, että rahoituksen leikkauksia ei ole tulossa. Asia on päinvastoin.


Toteutuessaan uusi rahoitusmalli siirtää rahoitusta kasvukeskuksiin samoin kuin vuosina 2014-2016 tehdyt leikkaukset. Tämä johtaa kasvukeskusten kiihtyvään kasvuun ja maakuntien näivettymiseen. Rahoituslaissa alueiden elinkeinoelämän tarpeet ja erityispiirteet jäävät huomiotta.


Keskustan Peräpohjolan piirin mielestä rahoituslain vaikuttavuutta tulisi tarkastella laajemmasta näkökulmasta. Tulisi huomioida myös reuna-alueet, joissa on joko yksi tai vain muutama koulutuksenjärjestäjä. Jos vaikuttavuusrahoituksen kriteerinä ovat pelkästään tutkinnot ja työllistyminen, opiskelijoiden karsimiseen joudutaan myös reuna-alueilla. Ilman koulutuspaikkaa jäävät oppilaat ovat heikoimmin peruskoulussa menestyneitä oppilaita. Vaarana on nuorten syrjäytymisen lisääntyminen. Mihin he jatkossa sijoittuvat?


Mielestämme uusi rahoitusmalli unohtaa ammatillisen koulutuksen vastuun myös heikommin menestyvistä opiskelijoista. Vaikuttavuusrahoituksella tähdätään ainoastaan nopeaan valmistumiseen ja työllistymiseen. On unohdettu täysin se tosiasia, että mitä vähemmän alueella on koulutuksen järjestäjiä, sitä suurempi merkitys näillä toimijoilla on oman alueensa hyvinvointiin ja elinvoimaan.


Elinvoimaa aluetalouteen


Hyvä saavutettavuus vahvistaa kilpailukykyä ja aluetaloutta. Lapin tie- ja rataverkkoa korjataan merkittävästi lähivuosina. Valtion investointisuunnitelmaan halutaan kuitenkin jo tällä eduskuntakaudella päätöksiä Keminmaa-Tornio-Kolari radan sähköistämisestä. Lentoliikenteen tärkeyttä koko Lapille tukee uusi asetus maakuntakenttien aseman turvaamisesta. Kemi-Tornio lentokenttä on tärkeä alueen isojen teollisuusyritysten kannalta. Lapin alueen yrityksille on elinehto kuljetustuen lisääminen maantieliikenteessä.


Suomalainen lähiruoka on valistuneiden kuluttajien keskuudessa entistä arvostetumpaa, mutta alkutuottajien toimeentulo on uhattuna. Lähiruoan hankintaketjuja tulee kehittää ja maataloutta säätelevää byrokratiaa vähentää.


Keskustan Peräpohjolan piiri

Pekka Pelttari, puheenjohtaja

Keskustan Peräpohjolan piirin kannanotto piirikokouksessa 7.11.2015

Posted on November 7, 2015 at 2:45 PM

Keskustan Peräpohjolan piiri pitää tärkeänä, että Lapin itsehallintoalueen kehittämistyössä hyödynnetään kahden maakuntakeskuksen, seutukuntien ja alueiden yhteistyötä. Kehittämisen keskiössä pitää huomioida lappilainen ihminen, palveluiden saavutettavuus sekä elinkeino- ja työelämän tarpeet.


Piiri näkee, että logistiikka-, liikenne- ja tietoliikenneverkostojen kunnossapidossa ja rakentamisessa on huomioitava rajat ylittävä yhteistyö ja Lapin erityispiirteet Suomen merkittävinä kilpailukykytekijöinä. Osana infraratkaisuja kaavoitusta on sujuvoitettava lisäämään rakentamista sekä madaltamaan osaltaan työllistämisen ja työllistymisen kynnyksiä.


Piiri korostaa, että alueen koulutusmahdollisuuksia on hyödynnettävä työllisyyden edistämiseksi, maahanmuuttajien kotouttamiseksi, kuntien työttömyyden hoidon kustannusten eli sakkomaksujen vähentämiseksi sekä työpaikkojen henkilöstön ammattitaidon uudistamiseksi. Lisäksi piiri kannustaa eri toimijoita yhteiseen työhön koulutuspaikkojen varmistamiseksi Peräpohjolassa, jotta eri aloilla, kuten sosiaali- ja terveysalalla, matkailussa, teollisuudessa sekä palveluissa, on tulevaisuudessa tarvittavaa työvoimaa ja osaamista.


Pekka Pelttari

0407486166

pekka.pelttari@tornio.fi

Keskustan Peräpohjolan piiri: VT21 ja E8 Simo- Oulu väli kunnostettava

Posted on November 15, 2014 at 2:45 AM

Keskustan Peräpohjolan piiri vaatii valtatie 21:n sekä Simo-Oulu välin kunnostamista. Tornionlaakson läpi halkova tieosuus VT 21 on lähes 500 kilometriä pitkä eikä sen laajempaa kunnostamista ole useista lupauksista huolimatta toteutettu. Simo-Oulu välin kunnostaminen edesauttaisi Kemi-Tornio alueen vientiteollisuuden toimintaedellytyksiä. Simo-Oulu väli tarkoittaa noin 100 milj. € investointia ja Palojoensuu – Kilpisjärvi tieosuudella on noin 50 milj. € investointitarve.


Nämä kansainväliset, vahvat teollisuuden ja matkailun tieosuudet ovat pullonkauloja liikennevirtojen osalta. Tieosuudet ovat paikoitellen hengenvaarallisia ja niillä tapahtuu jatkuvasti onnettomuuksia.


Keskustan Peräpohjolan piiri esittää myös selvitettäväksi tiemaksujen käyttöönottamista raskaan liikenteen osalta kansallisena sopimuksena Venäjän sekä Pohjoismaiden kesken.


Pohjoisen valtateiden kunnostaminen olisi alueellisesti mittava investointi- ja työllistämishanke. Tieosuuksien kunnostamiset sopivat erinomaisesti myös valtiovarainministeri Antti Rinteen peräänkuuluttamiin elvyttäviin infrahankkeisiin. Simo-Oulu välin investointitarve on esimerkiksi 100 miljoonaa euroa.


Peräpohjolan Keskusta peräänkuuluttaa valtiovallalta pikaista suunnanmuutosta kansallisen tiepolitiikan suhteen. On ennenkuulumatonta, että valtio leikkaa pelkästään perusväylänpidosta ensi vuonna 80 miljoonaa euroa. Tämä ei ole koko Suomen kehittämistä, eikä alueista ja sen asukkaista huolenpitämistä, piirijärjestö linjaa syyskokouksessaan.


Peräpohjolan Keskusta nimesi eduskuntavaaliehdokkaikseen Katri Kulmunin Torniosta, Mikko Kärnän Enontekiöltä, Sauli Martimon Simosta, Simo Rundgrenin Kolarista sekä Paavo Väyrysen Keminmaasta. Peräpohjolan piiri täydentää ehdokaslistaansa kuudennella ehdokkaalla myöhemmin syksyllä.


Vuonna 2015 Keskustan Peräpohjolan piirihallitukseen tuli valituksi: Puheenjohtajaksi Pekka Pelttari Torniosta, varapuheenjohtajiksi Pirjo Jurva Tervolasta ja Teija Kannala Ylitorniolta. Muut piirihallituksen jäsenet: Henri Kivelä Kemistä, Sirpa Uusitalo Keminmaasta, Kosti Hietala Muoniosta, Tarja Leskinen ja Reijo Nurmela Simosta, Katri Kulmuni ja Minna Tarkka Torniosta, Sari Keskitalo Enontekiöltä, Eila Havela ja Jani Leppäjärvi Pellosta, Jorma Törmänen Ylitorniolta ja Jaakko Tiensuu Kolarista.


Lisätiedot:

Puheenjohtaja Pekka Pelttari

puh.0407486166


Rss_feed